Industriminnen

Industriminnen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2012-02-23
Antal sidor: 136
Författare: Birgitta Lillpers
ISBN: 9789146221401
Kategori: Poesi

Dikter i flödande svit Alltsedan debuten 1982 har Birgitta Lillpers bedrivit växelbruk mellan poesi och prosa, men oavsett format kännetecknas hennes författarskap av en säregen skönhet och ett omisskännligt personligt landskap. Få svenska poeter har samma känsla för det oväntade i språket som Lillpers. Med fulländad tonträff leder hon vardagsord och de enklaste observationer rakt in i ett existentiellt drama. Allt onödigt får skämmas.

I Industriminnen känns det rytmiska flödet igen, den precisa och säregna språkbehandlingen, de täta, vackra bilderna. På många sätt en berättelse om arbete och minne.

Inget är väntat, allt blir självklart i Birgitta Lillpers lyriska universum. Om Industriminnen: "Lillpers skriver både finstilt och våldsamt, vackert och brutalt, inte sällan om vartannat i en och samma dikt. Jag tycker hemskt mycket om den sidan av hennes poesi. Därför att jag litar på den. (...) Industriminnen är en bok som skulle kunna ersätta hyllmeter av romaner." Anna Hallberg, Dagens Nyheter